Rzeczywisty kazus podatkowy

Zakupy od własnej spółki na CIT estońskim

Przykład stanu faktycznego nadesłanego przez Klienta, wyjaśnionego w trybie porady pisemnej online

Wpis nr 00988 Kancelaria od 1995 r.
E-podpis kwalifikowany Pełna moc prawna dokumentu
5 lat gwarancji Dopytania bez dopłat
Płatność po poradzie Płaci tylko zadowolony Klient
5.0
Oceniono na podstawie 30 opinii
Bezpieczne rozwiązanie

Masz podobną sytuację?

Stan faktyczny w podatkach ma kluczowe znaczenie. Zamiast ryzykować błąd, prześlij swoje pytania do doradcy.

Zadaj pytanie online (450 zł) Umów rozmowę tel / wideo (400 zł/h)
Telefon alarmowy: 607 679 473
Archiwum zapytań Anonimizowany stan faktyczny

Dzień Dobry,

Prowadzę księgowość spółki z o.o. opodatkowanej ryczałtem od dochodów spółek (tzw. estoński CIT), jest to nowa spółka, powstała w XXXX 2024 roku, zajmująca się świadczeniem usług XXXX z zakresu XXXX XXXX (XXXX XXXX XXXX XXXX  itp.) na rzecz jednoosobowej działalności gospodarczej wspólnika tej spółki a po przekształceniu JDG w sp. z o o. , które miało miejsce 1 XXXX 2024 roku na rzecz spółki, której większościowym udziałowcem jest ten sam wspólnik co spółki opodatkowanej estońskim Citem (podmioty powiązane).

W związku z powyższym proszę o poradę czy w tej sytuacji nie zachodzi przesłanka wykluczająca możliwość opodatkowania spółki estońskim citem w kontekście art. 28j i sytuacji dotyczącej podmiotów powiązanych. Zakładana rentowność spółki opodatkowanej estońskim CITem  rozumiana jako stosunek zysku netto do przychodów ze sprzedaży wyniesie co najmniej XXXX %, co w moim przekonaniu nie wyklucza spółki z opodatkowania estońskim CITem (wartość dodana jest wytwarzana i w mojej ocenie nie jest to wartość znikoma). Proszę o poradę dotyczącą opisanej sytuacji i wskazanie czy poza art. 28j Ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych wskazane są przesłanki, które należy zweryfikować aby mieć pewność że spółka może korzystać z opodatkowania estońskim CITem.

Pozdrawiam,

Powrót do listy przykładów Odpowiedź e-podpisana certyfikatem kwalifikowanym

Znajdujesz się w identycznej lub zbliżonej sytuacji?

W prawie podatkowym drobny szczegół (forma umowy, data rejestracji, siedziba kontrahenta) może całkowicie odwrócić skutki w PIT, CIT czy VAT. Nie stosuj cudzych odpowiedzi bezpośrednio do swojej firmy. Uzyskaj imienną poradę z podpisem kwalifikowanym doradcy podatkowego, która stanowi Twoją tarczę ochronną przed fiskusem.

Zadaj pytanie w swojej sprawie 450 zł brutto · odpowiedź w 24h · płacisz po poradzie
Umów konsultację tel / wideo 400 zł/godz. · wybierz termin w e-kalendarzu
Zasada Kancelarii: Płaci tylko zadowolony Klient. Brak opłat z góry.

Statystyki Kancelarii (ostatnie 100 dni)