Rzeczywisty kazus podatkowy

Ustalenie PKWiU oraz stawki ryczałtu

Przykład stanu faktycznego nadesłanego przez Klienta, wyjaśnionego w trybie porady pisemnej online

Wpis nr 00988 Kancelaria od 1995 r.
E-podpis kwalifikowany Pełna moc prawna dokumentu
5 lat gwarancji Dopytania bez dopłat
Płatność po poradzie Płaci tylko zadowolony Klient
5.0
Oceniono na podstawie 30 opinii
Bezpieczne rozwiązanie

Masz podobną sytuację?

Stan faktyczny w podatkach ma kluczowe znaczenie. Zamiast ryzykować błąd, prześlij swoje pytania do doradcy.

Zadaj pytanie online (450 zł) Umów rozmowę tel / wideo (400 zł/h)
Telefon alarmowy: 607 679 473
Archiwum zapytań Anonimizowany stan faktyczny

Dzień dobry,

potrzebuję porady prawnej w sprawie zmiany opodatkowania z rozliczenia liniowego na ryczałt. 

Pracuję jako przedstawiciel firmy odszkodowawczej. Od XXXX r. do XXXX była to praca na etacie. Później już jako agent współpracujący z firmą. W XXXX r. zmieniłam pracodawcę, wykonuję takie same usługi (pośredniczenie w zawieraniu umów), ale nadal wystawiam jeszcze faktury byłemu pracodawcy. Praktycznie nie mam kosztów uzyskania przychodu. 

Czy w moim przypadku jest możliwa zmiana opodatkowania? Moja księgowa zaleciła mi konsultację z doradcą prawnym:

,,Ustalenie właściwej stawki ryczałtu oraz jej właściwe zabezpieczanie jest niezwykle ważne w kontekście prawidłowego opodatkowania przychodów z działalności opodatkowanej ryczałtem. Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym działalność usługowa dla celów opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU). Stawka ryczałtu uzależniona jest od rodzaju wykonywanych świadczeń i ich klasyfikacji w określonym grupowaniu PKWiU. Niestety przypisanie konkretnej usługi do właściwego grupowania PKWiU w wielu przypadkach budzi uzasadnione wątpliwości. Dotyczy to w szczególności stosowania stawki ryczałtu w wysokości 8,5%, która jest bardzo atrakcyjna dla podatników działających w szeroko pojętym sektorze usług, ale też często ryzykowna. Ustawodawca zastrzegł bowiem, że stosowanie tej stawki ryczałtu może następować, jeżeli świadczone usługi nie zostały objęte innymi stawkami ryczałtu.

Z uwagi na ryzyka związane z błędnym rozliczaniem osiąganych przychodów i zaniżaniem zobowiązania podatkowego, zakwestionowaniem wyboru stawki ryczałtu przez urząd skarbowy oraz w celu ochrony prawnej podczas kontroli podatkowych wskazane jest wystąpienie z wnioskiem o wydanie interpretacji statystycznej do Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego w Łodzi w zakresie ustalenia właściwego grupowania PKWiU dla świadczonych przez Panią usług, a także wystąpienie z wnioskiem o wydanie indywidualnej interpretacji przepisów prawa podatkowego do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej w zakresie potwierdzenia prawidłowości stosowanej stawki ryczałtu.

W związku z tym wskazane jest uzyskanie opinii doradcy podatkowego w zakresie zmiany formy opodatkowana z podatku liniowego na ryczałt, współpracy z byłym pracodawcą, ustalenia właściwego grupowania PKWiU dla wykonywanych przez Panią świadczeń (na podstawie szczegółowego opisu świadczonych usług, przedstawionej umowy współpracy) oraz określenia prawidłowej stawki ryczałtu. Przygotowanie wniosków o wydanie interpretacji statystycznej i wydanie indywidualnej interpretacji przepisów prawa podatkowego.'

Jeśli może mi Pan pomóc to chciałabym umówić się na konsultację. 

Powrót do listy przykładów Odpowiedź e-podpisana certyfikatem kwalifikowanym

Znajdujesz się w identycznej lub zbliżonej sytuacji?

W prawie podatkowym drobny szczegół (forma umowy, data rejestracji, siedziba kontrahenta) może całkowicie odwrócić skutki w PIT, CIT czy VAT. Nie stosuj cudzych odpowiedzi bezpośrednio do swojej firmy. Uzyskaj imienną poradę z podpisem kwalifikowanym doradcy podatkowego, która stanowi Twoją tarczę ochronną przed fiskusem.

Zadaj pytanie w swojej sprawie 450 zł brutto · odpowiedź w 24h · płacisz po poradzie
Umów konsultację tel / wideo 400 zł/godz. · wybierz termin w e-kalendarzu
Zasada Kancelarii: Płaci tylko zadowolony Klient. Brak opłat z góry.

Statystyki Kancelarii (ostatnie 100 dni)